Ingredience
- hovězí maso (líčka, kližka) 1 kg
- mrkev 2 kusy
- petržel 2 kusy
- půl celeru 1 dávka
- cibule 1 kus
- dobré červené víno 300 ml
- vývar 300 ml
- rajčatový protlak 1 lžíce
- divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření) 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
bramborová kaše:
- brambory 1 kg
- mléko 200 ml
- smetana 100 ml
- kus másla 1 dávka
- muškátový oříšek 1 špetka
- sůl 1 špetka
1. Hovězí maso očistíme, osolíme, opepříme a orestujeme. Když se zatáhne, dáme je stranou. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, asi v polovině přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme ji dohněda. Přidáme protlak a mícháme. Přilijeme víno a necháme odvařit alkohol. Zalijeme vývarem, přidáme divoké koření a necháme provařit. Přidáme opečené maso a zakryté poklicí dáme péct do trouby asi na tři hodiny na 140 stupňů. Pak maso vyndáme, omáčku rozmixujeme (v tom případě již nemusíme zahušťovat) nebo propasírujeme, přidáme lžíci másla a již nevaříme.
2. Bramborová kaše: Brambory uvaříme, slejeme vodu, přidáme máslo, svařené mléko se smetanou a vyšleháme. Dosolíme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem.
Zdroj: Hovězí na víně; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-na-vine [On-line 14.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář