6 porcí
- 1 kg hovězího zadního masa
- sůl
- mletý pepř
- polohrubá mouka
- slunečnicový olej
- 2 cibule
- asi 8 lžic obyčejné plnotučné hořčice
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1−2 lžíce sójové omáčky
- asi 1/2 l hovězího vývaru
Hovězí maso umyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky, které naklepeme a po okrajích nařízneme. Mírně osolíme (do omáčky budeme používat sójovou omáčku, která je dostatečně slaná) a opepříme.
Z jedné strany maso obalíme v polohrubé mouce a prudce opečeme na rozpáleném oleji z obou stran. Opečené maso vyjmeme a potřeme z jedné strany hořčicí.
Ve výpeku po mase opečeme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme lžičku mleté papriky, osmahneme a vše prolisujeme a naředíme hovězím vývarem.
Metličkou do omáčky vmícháme lžíci hořčice a 1−2 lžíce sójové omáčky. Podle potřeby dochutíme. Do připravené omáčky vložíme opečené maso, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 50 minut.
Podáváme s tarhoňou (viz níže).
Tarhoňa
Vaříme v poměru:
- 1 šálek tarhoni : 1,5 šálku vody
- 1 lžíce oleje
- sůl
Tarhoňu v kastrolu nasucho opražíme, až začne maličko hnědnout, vmícháme olej, krátce osmahneme a zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu, ztlumíme na nejmenší příkon a pozvolna dusíme 15−20 minut.
Pozn. redakce: Tarhoňa není v České republice k mání běžně jako na Slovensku, ale na internetu najdete nabídku, kdo ji vyrábí, kde ji lze sehnat či objednat. Vyrábí ji např. Zátkovy těstoviny, Premium tarhoňa, Aro drobení tarhoňa (těstoviny jsou buď vaječné nebo bezvaječné).
Zdroj: Hovězí plátky na hořčici s tarhoňou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1808-hovezi-platky-na-horcici-s-tarhonou/ [On-line 17.06.2016]
Poslední tip, trik či komentář