Suroviny
- hovězí nebo telecí líčka 550 g
- červené víno 250 ml
- hovězí nebo zeeninový vývar 400 ml
- tymián
- rozmarýn
- bobkový list
- sůl
- žampiony 6 ks
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- červená cibule 1 ks
- máslo 50 g
- olej 3 lžíce
- brambory 600 g
- smetana na vaření 2/3 kelímku
- máslo do kaše 20 g
- zelená petržel
Do hrnce si dáme olej a kousek másla, poté vložíme připravené maso a zprudka opečeme, aby se nám maso zatáhlo. Osolíme a opepříme, orestované maso dáme stranou a do hrnce přidáme zeleninu, nakrájenou na kostičky. Zlehka ji orestujeme a poté přidáme cibulku, rozmarýn, tymián, osolíme a opepříme. Maso vrátíme do hrnce, přidáme bobkový list, hovězí vývar a suché červené víno. Pět minut povaříme, zakryjeme pokličkou a maso dáme do trouby, vyhřáté na 170°C. Vaříme, dokud maso nebude úplně měkké. Doděláme omáčku.
Bramborové pyré:Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Opláchneme je a vložíme je do hrnce s teplou osolenou vodou. Přivedeme k varu a vaříme minimálně 15 minut.Poté si připravíme máslo a smetanu, dohromady ohřejeme a vlijeme do brambor, kam přidáme jemně nakrájenou petrželku. Vše dobře rozšleháme ruční metlou. Když vše máme připravené, můžeme servírovat na talíř.
Zdroj: Hovězí po burgundsku, bramborové pyré; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-po-burgundsku-bramborove-pyre [On-line 13.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář