Suroviny
- slanina 170 g
- hovězí maso 1 kg
- mrkev 2 ks
- cibule 1 ks
- sůl 1 lžička
- pepř 1 lžička
- mouka 1 hrst
- olej 1 lžíce
- červené víno 1 láhev
- vývar 500 ml
- rajský protlak 1-2 lžíce
- tymián
- bobkový list
- malé šalotky 30 ks
- brambory 1-1,5 kg
Nakrájíme si maso a špek. Špek orestujeme na oleji, vyndáme stranou a na výpeku orestujeme maso, aby se zatáhlo. Maso vložíme do zapékací misky. Na zbytku výpeku (pokud je třeba, přidáme máslo) orestujeme mrkev a cibuli. Zeleninu dáme do zapékací misky k masu, osolíme, opepříme a zaprášíme moukou. Dáme na pár minut do trouby. Vyndáme, promícháme, uvedeme na plotně do varu a přidáme červené víno a vývar, protlak, česnek a tymián s bobkovým listem. Přiklopíme a pečeme asi tak 3-4 hodiny. Před podáváním povařím brambory ve slupce a orestuji šalotky na víně.
Zdroj: Hovězí po burgundsku, brambory ve slupce a šalotky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-po-burgundsku-brambory-ve-slupce-salotky [On-line 17.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář