- hovězí zadní 1500 g
- špek 150 g
- mrkev 1 kus
- cibule 1 kus
- půl červené řepy (nemusí být) 1 kus
- hovězí vývar 600 ml
- červené víno 600 ml
- rajčatové pyré 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- hl. mouka 2 lžíce
- sůl pepř 1 špetka
- bobkový list 1 kus
- půl lžičky sušeného tymiánu 1 dávka
Hovězí maso nakrájíme na větší kostky, mrkev a řepu na kolečka, cibuli najemno, špek na kostičky. Na pánvi opečeme slaninu, vyjmeme a na výpeku opečeme po menších dávkách hovězí maso. Maso vyjmeme a na pánvi dále opečeme cibuli, mrkev a červenou řepu. Když chytne zelenina zlatavý nádech, vrátíme do pánve maso i slaninu, zaprášíme asi 2 lžícemi hladké mouky, osolíme a opepříme. Chvíli vaříme. Přimícháme rajčatové pyré, prolisovaný česnek, půl lžičky tymiánu. Zase chvíli vaříme. Poté vzniklou směs přendáme do pekáčku, a zalijeme vývarem a vínem v poměru 1:1, tak aby hladina jen těsně zakrývala maso a zeleninu. Ozdobíme bobkovým listem, pekáček zakryjeme a dáme péct do trouby na 220 °C, respektive teplotu přizpůsobíme tak, aby tekutina jemně probublávala. Pečeme asi 3 hodiny, dokud není maso úplně křehké. Servírujeme například se šťouchanými bramborami.
Zdroj: Hovězí po burgundsku, šťouchané brambory; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-po-burgundsku-0 [On-line 5.9.2012]
Poslední tip, trik či komentář