4 porce
- 800 g hovězí kýty
- 100 g špeku
- 50 g sádla
- 4 cibule
- 280 g rajčatového protlaku
- cukr
- 1 citron
- ½ l červeného vína
- 0,5 dl červeného vinného octa
- (případně trochu vody na podlití)
- 4 jablka
- kmín
- jalovce
- mletý zázvor
- muškátový květ
- mletý pepř
- sůl
- chléb jako příloha
Maso nakrájíme na větší špalíčky, které prošpikujeme proužky špeku, zakápneme octem, opepříme a osolíme.
Zbylý špek nakrájíme na kostky, které vypečeme na troše sádla. V tomto základu osmahneme na klínky nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme kmín a jalovec, osmahneme, vmícháme rajský protlak, poté cukr, vložíme plátky oloupaného citronu, zastříkneme octem, vlijeme červené víno, ochutíme mletým zázvorem, muškátovým květem. Dobře promícháme a vložíme kusy masa, podusíme, přidáme na větší kusy nakrájená jablka, zakryjme poklicí a dusíme v troubě 2 hodiny při 160 °C doměkka.
Podáváme s chlebem.
Zdroj: Hovězí po Uhersku; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1126 [On-line 30.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář