Rozpis pro 4 osoby:
Na vývar:
- 400 g hovězího žebra
- 1a 1/2 l vody
- 1/2 lžičky soli
- 2 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 2 menší mrkve
- 1 petržel, 1 cibule
- 1/4 menšího celeru
- 2 lžíce polévkového koření
- 1 lžíce jemně nasekané petrželky
Svítek:
- 2 vejce
- špetka muškátového květu
- špetka soli
- 50 g polohrubé mouky
- svazeček bylinek (bazalka, pažitka, kudrnka atd.)
- tuk a mouka na pekáček
Maso omyjeme, vložíme do studené osolené vody a uvedeme do varu. Snížíme příkon tepla, přidáme koření a pozvolna vaříme. Kořenovou zeleninu očistíme, rozkrájíme na větší kusy a přidáme společně s cibulí asi 15 minut před dovařením masa do polévky a uvaříme ji do měkka.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky rozšleháme, okořeníme muškátovým květem, osolíme, přidáme sníh a lehce vmícháme prosátou mouku promíchanou s usekanými bylinkami. Svítkovou hmotu lehce rozetřeme do tukem vymazaného a trochou mouky vysypaného pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C dorůžova.
Upečený, částečně prochladlý svítek vyjmeme a nakrájíme. Hotový vývar procedíme, dochutíme polévkovým kořením, přidáme uvařenou zeleninu a svítek. Můžeme vložit i na kousky nakrájené maso. Ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme.
Poslední tip, trik či komentář