4 porce
řízky
- 800 g hovězí svíčkové nebo nízkého roštěnce
- sůl
- mletý pepř
- hladká mouka
- 2 vejce
- 4 stroužky česneku
- 2 hrnky neochucených kukuřičných lupínků
- 150 g sádla
- 1 citron
celerové pyré
- 350 g celeru
- 350 g brambor
- 30 g másla
- 150 ml smetany
- sůl
zadělávaný hrášek
- 400 g hrášku
- 20 g másla
- 2 lžičky francouzského másla (poměr přibližně 20 g másla a lžíce mouky)
- 100 ml smetany
- muškátový oříšek
- špetka cukru
- sůl
Maso naporcujeme a řízky přes folii tence naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a poté v rozšlehaných, drceným česnekem ochucených vejcích a na závěr v drcených kukuřičných lupíncích (corn flakes) a smažíme na sádle dozlatova. Podáváme s citronem.
Očištěný celer a brambory společně uvaříme doměkka, slijeme vodu, zeleninu rozmixujeme nebo rozšťoucháme, smícháme s máslem a smetanou, podle chuti osolíme.
Hrášek orestujeme na másle, zahustíme francouzským máslem (máslo smícháme s moukou, poměr přibližně 20 g másla a lžíce mouky), zředíme smetanou, okořeníme a necháme projít varem a dochutíme muškátovým oříškem, špetkou cukru, solí.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10213315170-25.01.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=722
Poslední tip, trik či komentář