Ingredience
- hovězí steaky z nízkého roštěnce (po 180g) 5 kusů
- celý černý pepř 50 g
- rostlinný olej 2 lžíce
- brandy 100 ml
- zakysaná smetana 150 ml
- nasekaná petrželka 2 hrsti
- fazolové lusky 800 g
- anglická slanina 200 g
- sůl 1 špetka
1. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Těžkou, nejlépe železnou pánev postavte na vysoký plamen a nechte pořádně rozehřát. Rozdrťte kuličky pepře. Posolte hovězí steaky a potom je ze všech stran důkladně obalte v drceném pepři.
2. Zamávejte rukou nad pánví – ucítíte-li horkost, je nádoba dostatečně rozpálená. Vlijte olej a hned vložte steaky. Nechte je nerušeně opékat tři minuty, pak otočte – měly by být hezky zahnědlé. Opékejte další tři minuty, poté snižte teplotu a vložte maso na pekáči do trouby. Na lehké propečení pečte dvě minuty, na střední čtyři minuty a na úplné šest minut.
3. Mezitím si udělejte omáčku. Pokud na pánvi zbyl nějaký olej, vylijte ho. Nalijte brandy, zapalte a flambujte, abyste spálili všechen alkohol; pánví stále potřásejte. Jakmile oheň v nádobě zhasne, přidejte zakysanou smetanu. Snižte plamen na poloviční, prohřejte a zkontrolujte, zda omáčku není třeba dochutit.
4. Vyjměte steaky z trouby a šťávu z pekáče přilijte do omáčky. Přisypte petrželku, polijte steaky omáčkou a podávejte.
5. Fazolové lusky: Zmrazené nebo chlazené zelené fazolové lusky opražíme na másle, přidáme nadrobno nakrájenou slaninu, lehce podusíme a podáváme k masu, pečeným nebo vařeným bramborám.
Zdroj: Hovězí steak na pepři; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-steak-na-pepri-0 [On-line 06.06.2014]
Poslední tip, trik či komentář