Ingredience:
- 800 g hovězí svíčkové
- 4 snítky tymiánu
- 2 šalotky
- 10 kuliček celého pepře
- 0,7 l vína Sauvignon Blanc
- olivový olej
Maso vcelku očistíme, utáhneme do folie, folii vidličkou propícháme, vložíme do přiměřeně velké nádoby, přidáme tymián, plátky šalotky, celý pepř a zalijeme vínem. Takto necháme v chladu odležet 12 hodin.
Folii sejmeme, maso osušíme, naporcujeme a na steakové pánvi s trochou olivového oleje opečeme z každé strany 2 minuty, poté dopečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C 5 minut.
Hotové steaky pokládáme na připravené tousty (veškeré další komponenty pokrmu jsou popsány níže), osolíme, navršíme opečená foie gras, nastrouháme lanýž a přelijeme madeirskou omáčkou. Podáváme se šafránovými brambůrky.
Tousty
- 4 plátky toustového chleba
- 3 vařené morkové kosti
- 50 g másla
- snítka plocholisté petrželky
- 3 stroužky česneku
- sůl
Morkové kosti uvaříme a vyjmeme z nich obsah, na pánvičce na másle opečeme, propasírujeme a smícháme s nadrobno nasekanou petrželkou a česnekem utřeným se solí.
Těsně před podáváním tousty nasucho opečeme, obalíme v morkovém másle. Na talíři na ně poklademe steak.
Madeirská omáčka
- 1 šalotka
- 50 g másla
- 200 ml demi-glace
- 100 ml madeirského vína
- podle potřeby červené víno nebo masový vývar na zředění
Na másle opečeme nadrobno nakrájenou cibulku dosklovata, zalijeme demi-glace, madeirským vínem a podle potřeby zředíme červeným vínem nebo masovým vývarem.
- 120 g foie gras
- hladká mouka
Játra obalíme v hladké mouce a na pánvi je na troše olivového oleje zprudka opečeme z obou stran.
- lanýže
Příloha
- šafránové brambory
Zdroj: Hovězí steak Rossini; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1552-hovezi-steak-rossini/ [On-line 28.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář