Suroviny
- hovězí rib eye steak
- máslo
- sůl
- muškátový oříšek
- pepř
- olej
- brambory
- smetana
- česnek
- panchetta (slanina)
- čerstvý rozmarýn
- tymián
- parmezán
Před přípravou necháme steaky po vyjmutí z lednice odpočinout, aby dosáhly pokojové teploty. Poté plátky masa osušíme, potřeme olivovým olejem a necháme zatáhnout na pánvi. Steaky vyjmeme z pánve a dáme do maximálně rozpálené trouby na 15 minut dopéct, poté opět necháme odpočinout. Následně ještě nakrájíme na plátky a až nakonec osolíme a opepříme.
Syrové brambory dobře očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Smetanu necháme svařit v hrnci na třetinu jejího objemu. Přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, sůl, panchettu, stroužek česnek, tymián a rozmarýn, nakonec strouhaný parmezán. Plátky brambor v této směsi promícháme. Pečeme v troubě 30-35 minut na 180 stupňů C dozlatova. Podáváme spolu se steakem.
Zdroj: Hovězí steak se smetanovými bramborami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-steak-se-smetanovymi-bramborami [On-line 10.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář