4 porce
- 800 g hovězí svíčkové
- mletý pepř
- rozmarýn
- šalvěj
- olivový olej
Maso vcelku opepříme.
Šalvěj s rozmarýnem nasekáme, smícháme s trochou olivového oleje a v bylinkách obalíme maso, necháme odležet.
Maso opečeme zprudka na oleji ze všech stran. Přípravu masa dokončíme v troubě těsně před podáváním – na maso poklademe plátky bylinkového másla (viz níže) a v rozpálené troubě na maximum zprudka a krátce zapečeme. Maso poté naporcujeme a podáváme s bolzánskou omáčkou (viz níže) a chřestem.
Parmezánské máslo
- 60 g másla
- 30 g strouhanky
- 30 g strouhaného parmezánu
- 1 lžíce hořčice
- mletý pepř
- sůl
Máslo promícháme se strouhankou, parmezánem, hořčicí, pepřem a solí. Z máslové směsi vytvoříme váleček, zabalíme do folie, dobře utáhneme a dáme do lednice ztuhnout.
Bolzánská omáčka
- 4 natvrdo vařená vejce
- 100 g majonézy
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžičky hořčice
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 lžíce pažitky
- mletý pepř
- sůl
8 ks vařeného chřestu ve vodě se solí, citronovou šťávou nebo vinným octem
Vejce oloupeme, oddělíme žloutky od bílků.
Žloutky rozmačkáme, smícháme s citronovou šťávou, olejem, solí, hořčicí a majonézou. Do směsi vmícháme na drobné kostičky nakrájený bílek a nesekanou pažitku.
Zdroj: Hovězí svíčková s bylinkovou krustou, chřestem a bolzánskou omáčkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1121 [On-line 30.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář