- pravá hovězí svíčková 800 g
- pepř
- sůl
- olivový olej 1 lžíce
- větší brambory 10 kusů
- smetana ke šlehání 200 ml
- česnek 5 stroužků
- máslo 1 lžíce
- mražené fazolové lusky 500 g
Šťáva
- nasekané masité kosti 300 g
- slanina 50 g
- pórek 1 kus
- rajčata 2 kusy
- máslo 50 g
- hovězí vývar 500 ml
Do masa vetřeme olej, osolíme je, opepříme a obalíme v nasekaných bylinkách. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici nejméně hodinu odpočinout. Pak dáme maso na pánev zatáhnout a teprve poté ho na sedm minut vložíme do trouby rozehřáté na 175 °C. Servírujeme nakrájené na plátky.
Zapékací formičky dobře vymažeme máslem a postupně do nich skládáme jemně osolené brambory nakrájené na tenké plátky, česnek a smetanu. Vrstvíme, dokud není forma plná. Formičku přikryjeme pečicím papírem a pečeme hodinu při 170 °C.
Na šťávu restujeme asi dvacet minut masité kosti, slaninu, pórek a na kostky nakrájená rajčata. Postupně doléváme vývar. Vše přepasírujeme, na závěr přidáme máslo a sos necháme zredukovat.
Fazolové lusky necháme projít varem. Okapeme, rozpustíme na pánvi máslo a fazolky prohřejeme, osolíme a opepříme.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-svickova-v-bylinkach [On-line 3.2.2012]
Poslední tip, trik či komentář