4 porce
- 800 g hovězí veverky
- 40 g špeku
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 mrkve
- ¼ celeru
- 1 velká cibule
- olivový olej
- 2 snítky tymiánu
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 3 lžíce rajského protlaku
- 0,5 l červeného vína
- voda podle potřeby
- mletý pepř
- sůl
- 30 g másla na zjemnění
Baby karotka
- 16 ks blanšírované karotky
- 30 g másla
- 1 lžíce cukru
- sůl
- muškátový oříšek nebo květ
- hrst vlašských ořechů
Maso naporcujeme na čtyři špalíčky, prošpikujeme hranolky špeku, osolíme a opepříme.
Zeleninu nakrájíme nahrubo. Na oleji opečeme nejprve řapíkatý celer, mrkev a celer, opékáme dozlatova, poté přidáme cibuli a bylinky, opečeme a zarestujeme rajský protlak. V zeleninovém základu opečeme maso ze všech stran, podlijeme vínem a dusíme, až je maso měkké. Poté maso vyjmeme, zeleninu propasírujeme, dochutíme mletým pepřem a solí, zjemníme kouskem másla.
Ve vroucí osolené vodě spaříme očištěné karotky, kterým jsme ponechali kousek zelené natě (1,5−2 cm). Ihned je zchladíme ve studené vodě nebo ledové tříšti, abychom udrželi jejich čerstvou a sytou barvu.
Karotky osušíme a na přepuštěném másle je opečeme, lehce osolíme, ocukrujeme, ochutíme muškátovým květem a na závěr přidáme drcené vlašské ořechy, krátce prohřejeme.
Porci masa podáváme s karotkami a bramborovou kaší, přeléváme zeleninovou omáčkou.
Zdroj: Hovězí veverka na červeném víně s glazovanou karotkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1679-hovezi-veverka-na-cervenem-vine-s-glazovanou-karotkou/ [On-line 12.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář