- 5 větších plátků zadního hovězího
- 3 vejce
- 150 g anglické slaniny (vcelku)
- 5 malých kyselých okurek (nebo pokrájené 3 větší)
- 1 pórek
- 3 lžíce hořčice
- 1 lžička soli
- špetka černého mletého pepře
- 1 cibule
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce másla
- rýže
Knedlík
- 10 brambor
- 1 vejce
- 5 lžic hrubé mouky
- 5 lžic krupice
- 1 lžička soli
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Naplníme vejcem natvrdo, špalíkem anglické slaniny, okurkou a kouskem pórku. Zarolujeme a převážeme provázkem. Na pánvi na oleji závitky zprudka opečeme a zatáhnuté dáme na pekáč na osmahnutou cibuli.
Zalijeme trochou vody asi do centimetrové výšky a přiklopíme druhým pekáčem. Dáme do trouby na 250° C na 30 až 45 minut. Čím víc masa, tím déle. Potom troubu vypneme. Nesmíme odklopit pekáč ani otevřít troubu. Necháme zavřené do zítra!!! Další den pouze doděláme a nastavíme omáčku. Zahustíme ji polohrubou moukou rozmíchanou v asi decilitru studené vody, okyselíme, osladíme atd.
Na bramborový knedlík uvaříme brambory ve slupce a necháme je vystydnout. Nastrouháme na struhadle, přidáme 5 lžic hrubé mouky a 5 lžic krupice. Osolíme a promícháme rukama. Pokud se těsto lepí, přidáme mouku i krupici. Vaříme v osolené vodě 20 minut a alespoň jednou otočíme. Nejlépe se knedlíky krájí nití.
Na druhou přílohu z rýže odměříme jeden díl a na oleji v hrnci, kde se bude vařit, rýži osmahneme doběla. Zalijeme dvěma a půl díly vody, osolíme, přiklopíme, a když se začne vařit, stáhneme na minimum. Necháme přiklopené, dokud se voda nevstřebá a v rýži se nevytvoří malé krátery. Nemíchat a neodklápět pokličku!
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-zavitky-s-ryzi-bramborovym-knedlikem [on-line 23.9.2011]
Poslední tip, trik či komentář