Ingredience
- mladý hrášek 300 g
- ořech másla 1 dávka
- česnek 1 stroužek
- půl cibule 1 dávka
- kuřecí vývar 1 l
- smetana na vaření nebo šlehání 150 ml
- bílé pečivo 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
- libeček, petrželka, pažitka apod. na ozdobu 1 dávka
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli a rozdrcený česnek. Zelenina musí lehce změknout. Základ zalijeme kuřecím vývarem, opepříme a osolíme. Přidáme hrášek a vaříme. Postačí sedm minut, aby nezešedl. Polévku rozmixujeme ponorným mixerém přímo v nádobě. Přecedíme a důkladně propasírujeme přes síto. Je důležité, abychom propasírovali vše, protože pak už nemusíme zahušťovat. Přidáme trochu smetany, která polévku zjemní.
2. Připravíme pár krutonů z bílého pečiva, které opečeme na oleji nebo nasucho v horké troubě. Ideálně ještě před podáváním polévku jednou projedeme mixérem, je pak lehčí. Na talíři ozdobíme lístky bazalky.
Zdroj: Hrachová; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hrachova [On-line 26.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář