Ingredience pro přípravu receptu:
- 400 g – hrášek
- 50 g – nastrouhané pecorino
- čerstvá máta – lístky
- olivový olej
- 1 kus – citron
- 1 stroužek – česnek
- 1 špetka – sůl
- 2 kusy – mozarella
- 1 balení – selský chléb
Hrášek s mátou dáme do kastrůlku, zalijeme asi 100 ml vody, zakryjeme a vaříme doměkka. Stačí tak pět minut. Slijeme a přesuneme do misky. Přidáme sůl a vše společně podrtíme. Můžeme použít i kuchyňský robot a směs rozmixovat, ale lepší je směs připravit ručně.
Do rozmělněné směsi přidáme několik lžic olivového oleje, nastrouhaný sýr pecorino (část si uschováme na finální zdobení) a většinu citronové šťávy. Promícháme. Pokud je směs příliš tuhá, přidáme olivový olej. Dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem.
Krajíčky chleba opečeme na pánvi dozlatova a topinky potřeme půlkou rozříznutého česneku.
Každou topinku potřeme hustě pyré a položíme na ni polovinu koule mozzarelly. Každou porci finálně zakápneme olivovým olejem, kdo ještě chce, může i kapkou citronu, pak posypeme zbytkem nastrouhaného pecorina a můžeme podávat.
Zdroj: Hráškové pyré; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/hraskove-pyre.html [On-line 29.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář