Ingredience
- zelený hrášek (čerstvý nebo mražený) 500 g
- hovězí vývar 1500 ml
- smetana 250 ml
- cibule 1 kus
- brambory 2 kusy
- jíška (vlastní nebo světlá instatní) 1 dávka
- máslo 60 g
- bageta 1 kus
- olivový olej 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
1. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova a zároveň s ní orestujeme i hrášek. Zalijeme hotovým vývarem nebo vodou, dochutíme solí a bílým pepřem. Poté přidáme oloupané pokrájené brambory, které necháme rozvařit. Zahustíme světlou jíškou nebo moukou rozmíchanou ve vlažné vodě a provaříme aspoň 15 minut. Poté zjemníme smetanou a necháme ještě dvě minuty vařit. Dochucený krém poté okamžitě ponorným mixérem rozmixujeme na jemný krém. Nakonec přidáme krutony z bagety pokrájené na kostičky, které si opečeme v troubě, lehce zakápnuté olivovým olejem.
Zdroj: Hráškový krém; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hraskovy-krem-5 [On-line 26.03.2014]
Poslední tip, trik či komentář