Suroviny:
- 2 jarní cibulky
- 1 velká brambora, nejlépe moučná (varný typ C)
- 1 lžíce másla
- 1 l vody nebo zeleninového vývaru
- sůl
- špetka muškátového oříšku
- čerstvě mletý pepř
- 450 g mraženého hrášku
- 200 ml smetany na šlehání
- 4 snítky máty na ozdobu
Na krutony:
- 4 plátky veky ( bagety)
- 1 lžička mleté skořice
- špetka mletého chilli
- 1 lžíce másla
Nakrájejte cibuli najemno a oloupanou bramboru na kostičky. V hrnci rozpusťte máslo, přisypte cibulku, zpěňte ji a přihoďte kostičky brambor a ještě chvíli opékejte. Zalijte horkou vodou nebo vývarem, osolte, okořeňte muškátovým oříškem, pepřem a přiveďte k varu. Vařte do změknutí brambor a pak vsypte hrášek. Povařte asi 3 minuty a polévku odstavte z ohně. Asi lžíci zelených kuliček vyjměte a nechte si je stranou na ozdobení. Přímo v hrnci hrášek rozmixujte ponorným mixérem a polévku přeceďte ještě přes jemný cedník, chcete-li. Rozmixovaný hrášek propasírujte ( třeba obrácenou naběračkou). Přilijte smetanu, nechte si asi 4 lžíce na ozdobu a polévku zahřejte k varu. Vypněte, ochutnejte a je-li třeba ještě dochuťte.
Krutony: nakrájejte pečivo na kostičky. V pánvi rozhřejte máslo, přidejte pečivo, posypte celými snítkami máty nebo kořením a promíchejte. Opékejte dokřupava a zlatova, trvá to jen pár minut – cca 3 min.
Podávejte zakápnuté zbylou smetanou, s kořeněnými krutony a několika lístky máty.
Zdroj: Hráškový krém s kořeněnými krutony a mátou; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/rozmanite-chute-babiho-leta-podle-karoliny-domaci-kucharky [On-line 07.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář