- dortový korpus (20 dkg polohrubé mouky, 15 dkg cukru, 6 vajec, 15 ml oleje)
dortové plátky
hrušky naložené ve víně s kořením (skořice, hřebíček aj.)
kompotové hrušky
jahodový džem
máslo
moučkový cukr
na krém:
- hruškové pyré
smetana na šlehání
plátková želatina
moučkový cukr
na ozdobení:
- marcipánová nebo cukrová hmota na potažení a tvarování
lesní ovoce (borůvky, maliny aj.)
Dort sesadíme tak, že do dortové formy vložíme po obvodu dortové plátky a na dno dva kulaté plátky korpusu, spojené jahodovým džemem. Poklademe půlkami hrušek, které jsme předtím naložili do vína, svařeného s kořením (skořice, hřebíček aj.). Zalijeme krémem, který připravíme z vyšlehané smetany, pyré z kompotovaných hrušek a želatiny, rozpuštěné v pyré. Krém dle chuti dosladíme moučkovým cukrem. Přidáme nakrájené malé kousky hrušek a přikryjeme plátem korpusu. Necháme vychladit. Dort potřeme vyšlehaným máslem s cukrem, aby nepropouštěl vlhkost.
Na závěr dort přikryjeme rozváleným plátem cukrové nebo marcipánové hmoty, tvarujeme a zdobíme podle vlastní fantazie či příležitosti.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/14-hruskovy-dort/
Poslední tip, trik či komentář