Potřebujeme:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky,
60 g moučkového cukru,
½ lžičky kypřicího prášku,
1 lžičku nastrouhané citrónové kůry,
150 g másla,
2 žloutky
1 vejce na potření
Na náplň:
- 500 g hrušek,
- 2 lžíce citrónové šťávy,
- 2 balíčky vanilkového cukru,
- 1 lžičku skořice,
- 50 g mandlí,
- moučkový cukr na posypání
Mouku prosejeme s cukrem a kypřicím práškem, přidáme citrónovou kůru, nakrájené máslo a žloutky. Zpracujeme na hladké těsto, které zabalíme do fólie a uložíme do chladničky na 30 minut odležet.
Oloupané hrušky nakrájíme na drobné kousky, pokapeme citrónovou šťávou, smícháme s vanilkovým cukrem, skořicí a nahrubo nasekanými mandlemi.
Těsto rozdělíme na poloviny a rozválíme na dva kulaté pláty. Jedním vyložíme dno pájové formy 28 cm a na něj rozložíme náplň a přikryjeme druhým plátem. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 175 °C asi 30 minut. Po upečení necháme páj vychladnout ve formě, pak nakrájíme na porce a pocukrujeme.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/hruskovy-paj-12-10-2011.html
Poslední tip, trik či komentář