Pro 4 osoby si připravíme:
- 250 g čokolády na vaření
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce smetany
- 4 půlky kompotovaných hrušek
- 300 g vanilkové zmrzliny
- 4 lžíce mandlových lupínků
- 4 snítky máty na ozdobení
Čokoládu na vaření rozlámeme na kousky, dáme do kastrůlku, zalijeme rumem a ve vodní lázni necháme rozpustit. Po úplném rozpuštění – což trvá asi pět minut – vmícháme do čokoládové hmoty metličkou smetanu a společně ještě vše prohřejeme.
Hrušky necháme dobře okapat a pak je postavíme do předem vychlazených pohárů (ty vychladíme, aby se nerozpouštěla zmrzlina). Do prohlubně po jaderníku vložíme kopeček zmrzliny, vedle hrušky dáme další kopeček zmrzliny a vše přelijeme čokoládovým krémem.
Mandlové lupínky orestujeme na rozpálené suché pánvi dozlatova. Během restování (stačí jen minuta) je neustále mícháme, aby se nespálily a nezhořkly.
Hotový dezert posypeme těsně před podáváním vychladlými mandlovými lupínky a ozdobíme snítkami čerstvé máty nebo meduňky.
Poslední tip, trik či komentář