reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Polévka Františka Josefa I.

Pro 4 osoby si připravíme:

  • 250 g vařených kuřecích prsíček
  • 60 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 1 litr čirého kuřecího vývaru (nebo vývaru z kostky)
  • 150 g mraženého hrášku
  • 150 ml smetany
  • 2 žloutky
  • sůl, pepř,
  • muškátový oříšek
  • petrželku na ozdobení

Na bramborové nočky:

  • 200 g brambor
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce parmazánu
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • olej
  • sůl

Brambory uvaříme v osolené vodě. Zchladlé rozmačkáme s máslem. Přimícháme mouku, parmazán a vejce, vypracujeme těsto a necháme odpočinout v lednici.

Kuřecí maso nakrájíme a na lžíci másla osmažíme. V hrnci rozehřejeme zbytek másla, zasypeme moukou a orestujeme dorůžova. Jíšku zalijeme vývarem a za stálého míchání povaříme 20 minut. Přidáme rozmixovaný hrášek a povaříme 5 minut. Stáhneme z plotýnky a vmícháme smetanu s rozkvedlanými žloutky. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, dále už nevaříme.

Z bramborového těsta vykrajujeme lžičkou nočky, které opečeme a přidáme s masem do polévky.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.