Ingredience pro přípravu receptu:
- 5 kg – husa
Nádivka
- 150 g – brusinky
- 500 g – sušená jablka
- 100 g – strouhanka
- 1 kus – cibule – nakrájená nadrobno
- 1 lžička – sůl
- 150 g – pekanové (vlašské) ořechy
- 2 špetky – mletá skořice
- 2 špetky – mletý zázvor
- 1 špetka – mletý hřebíček
- 1 kus – mandarinka – na kůru a dužinu
- 30 ml – javorový sirup
- drůbky z husy
- 1 l – voda
- 2 kusy – mrkev
- cibule – rozčtvrcená
- 1 svazek – petrželka
- 1 špetka – sůl
- 1 lžička – bílý pepř – kuličky
- 1 lžíce – javorový sirup
Sušená jablka zalijeme studenou vodou a necháme přes noc nabobtnat. Scedíme je a spolu s brusinkami a strouhankou dáme do větší mísy. Přidáme nastrouhanou kůru a dužinu z mandarinky, zázvor, skořici a hřebíček.
Troubu předehřejeme na 220 stupňů Celsia.
Do směsi vmícháme nakrájenou cibuli, ořechy, sůl a javorový sirup. Vše důkladně promícháme.
Z husy vyjmeme drůbky a odložíme je stranou, později z nich připravíme vývar na omáčku.
Husu naplníme nádivkou a otvor sepneme ideálně kovovými jehlami, aby nádivka při pečení nevylézala ven.
Na dno trouby dáme plech na pečení a husu volně položíme na kovovou mřížku. Tím zabráníme tomu, že se husa nebude zbytečně koupat ve velkém množství tuku, který během pečení pustí. Nebo použijeme pekáč s mřížkou.
Pekáč s husou uložíme do trouby a pečeme asi tři hodiny. Zhruba po každé hodině odebereme z pekáče do hrnku přebytečné sádlo.
Zatímco se husa dopéká, připravíme si lehkou omáčku. Všechny přísady na omáčku dáme do hrnce, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme hodinu.
Pak vývar ochutnáme, měl by mít výraznou chuť. Vyndáme z něj všechny přísady a přecedíme ho.
Husu vyndáme z trouby a naporcujeme. Přelijeme ji trochou z vývaru a zbytek přendáme do omáčníku, který servírujeme spolu s husou. Jako přílohu doporučujeme bramborové nebo karlovarské knedlíky nebo jen prosté pečené brambory. Dobrou chuť!
Zdroj: Husa s nádivkou; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/husa-s-nadivkou.html [On-line 29.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář