- drůbky z husy, křídla
0,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
1 střední cibule
100 g širokých nudlí
muškátový oříšek
sůl
bílý pepř
smetana dle chuti
na jíšku:
- 100 g másla
60 g mouky
na špekové knedlíčky:
- 2 housky
50 g uzeného bůčku
1 dl mléka nebo smetany
1 vejce
2 lžíce polohrubé mouky
sůl
bílý pepř
muškátový oříšek
nasekaná pažitka
Do studené vody vložíme husí křídla, krky a vnitřnosti (kromě jater), uvaříme do měkka, sebereme pěnu, přidáme zeleninu a cibuli, sůl, pepř a necháme provařit do měkka. Vývar slijeme, maso a zeleninu necháme vychladnout a nakrájíme. Přípravíme si jíšku, kterou zalijeme horkým vývarem, zavaříme do něho špekové knedlíčky, těstoviny, přidáme nakrájená syrová husí játra, dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, přídáme nakrájené uvařené maso a zeleninu a necháme opět provařit. Před podáváním přidáme smetanu a ozdobíme pažitkou.
Malé špekové knedlíčky připravíme podle následujícího postupu:
Housku nakrájíme na drobné kostičky a necháme vysušit, stejně nakrájíme i uzený bůček. Nakrájenou a vysušenou housku zakápneme mlékem a promícháme, přidáme kostky bůčku, rozšlehaná vejce a opět opatrně zamícháme, abychom uchovali tvar kostiček, které pak v knedlíčcích vytvoří zajímavou mozaiku. Poté přidáme mouku, dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasekanou pažitkou. Necháme chvíli zaležet a opatrně tvarujeme kulaté knedlíčky, abychom nerozmačkali kostky housky. Hotové pak na 5 minut zavaříme v husím kaldounu.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/70-husi-kaldoun-se-spekovymi-knedlicky/
Poslední tip, trik či komentář