reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Husté hranolky a pravý kepuč

Ingredience pro přípravu receptu:
Ingredience na hranolky

  • 5 kusů – větších brambor (oloupaných a omytých)
  • slunečnicový nebo arašídový olej
  • sůl

Ingredience na kepuč

  • 2 kg – zralá rajčata
  • 1 kus – velká červená cibule , na kostičky nakrájená
  • 2 stroužky – česnek , nakrájený na kostičky
  • extra panenský olivový olej
  • třtinový cukr dle chuti
  • červený vinný ocet dle chuti
  • 3 kusy – hřebíček
  • 1 špetka – skořice
  • 1 špetka – mletý zázvor
  • 1 špetka – sůl
  • 1 špetka – čerstvě namletý pepř

Postup na hranolky

Omyté a oloupané brambory nakrájejte na hranolky silné asi 1 cm. Okraje brambor seřízněte do tvaru hranolek. Odložte je na papírovou utěrku a nechte odpočinout. Brambory znovu neoplachujte.
V hluboké pánvi zahřejte dostatečné množství slunečnicového nebo arašídového oleje na teplotu 190 C.
Hranolky vložte do oleje a smažte 5 minut. Vyndejte je a nechte úplně vystydnout. V této fázi budou usmažené tak napůl.
Opět zahřejte olej v pánvi, tentokrát na teplotu 200 C a hranolky v něm smažte 3 minuty. Čas smažení se může lehce lišit, záleží na kvalitě brambor. Jakmile jsou hranolky osmažené a mají krásnou zlatavou barvu, máte hotovo. Právě díky dvojímu smažení získají hranolky svojí jedinečnou „křupavost“ a krásně zlatou barvu.
Hranolky servírujte v papírovém kornoutu, osolené a ideálně s domácí majonézou nebo tatarkou. Dobrou chuť.

Postup na kepuč

Rajčata omyjte a nakrájejte na polovinu. Dejte je do velkého hrnce spolu s nakrájenou cibulí a česnekem.Zakápněte olejem a přidejte koření. Duste pomalu 2-3 hodiny, občas promíchejte.
Až se směs zredukuje přibližně na 1/3, vyberte z ní hřebíček a směs tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Ochuťte solí, pepřem a doslaďte dle chuti třtinovým cukrem.
Nezapomeňte kečup dochutit vinným octem, ale velmi opatrně, záleží na kyselosti rajčat. Takto ochucenou směs povařte ještě asi 30 minut a neustále ji míchejte.
Chcete-li být opravdu poctiví, propasírujte kečup přes hustý cedník. Já tento krok vynechávám, protože mýt cedník od rajčatových slupek mě vážně nebaví.
Kečup je skvělý k domácím hranolkům, masu nebo do jídla.

Zdroj: Husté hranolky a pravý kepuč; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/huste-hranolky-a-pravy-kepuc.html [On-line 24.12.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.