Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 50 g mletých mandlí
- 1 vejce
- 2 lžíce kakaa holandského typu
- 1 lžička strouhané citronové kůry
Náplň:
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 100 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- špetka mleté vanilky
- 2 lžíce meruňkové marmelády
- 2 lžíce rumu
Poleva:
- 100 g hořké kvalitní čokolády s 50 % kakaa
- 5 lžic smetany ke šlehání
Na ozdobu:
- celé loupané mandle nebo půlky vlašských ořechů
Do mouky nožem rozsekejte máslo, přidejte cukr, mandle, vajíčko, kakao a citronovou kůru a rychle vypracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na půl hodiny odpočinout do chladničky. Mezitím si připravte náplň – v misce na ni smíchejte všechny přísady. Troubu rozpalte na 160°C.
Těsto rozválejte na vále poprášeném moukou na plát o síle cca 3 mm a vykrájejte kolečka o průměru asi 4 cm (nebo jiné tvary, nejlépe formičkou s vroubkovanými okraji (vypadají totiž moc hezky). Vykrájené tvary dávejte s mírnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby na 12 minut.
Po dvanácti minutách vyndejte, papír stáhněte z plechu na stůl a nechte vychladnout a tím i zpevnit. Polovinu vychladlých sušenek namažte náplní a přiklopte druhou polovinou upečených sušenek.
Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu se smetanou, důkladně ji rozmíchejte dohladka (nevařte, jen rozpusťte nad párou) a ještě teplou polevou potírejte dortíčky. Hned je také ozdobte mandlí nebo ořechem. Než budete dortíčky skládat do krabice, počkejte, až poleva ztuhne.
Zdroj: Išlské dortíčky; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-vanocni-navstevy [On-line 18.12.2016]
Poslední tip, trik či komentář