10 kousků:
- 200 g másla
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 250 g hladké mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
- 1 lžičku mleté skořice
- špetku soli
- 4 jablka
- 2 lžíce rybízové či jiné marmelády
- tuk na vymazání a polohrubou mouku na vysypání formiček
V mixéru utřeme změklé máslo s vanilkovým i krupicovým cukrem. Potom přidáme všechna vejce a šleháme do kašovité konzistence.
Hladkou mouku nejprve prošijeme přes síto a pak ji promícháme s kypřícím práškem, mletou skořicí a špetkou soli. Tuto moučnou směs nakonec ručně zlehka vmícháme do vyšlehané vaječné hmoty.
Malé formičky vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Pak je naplníme vyšlehaným těstem.
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kolečka. Jablečná kolečka položíme na těsto do formiček.
Dáme do předehřáté trouby péct při teplotě 180 °C do zlatohnědé barvy (asi na 25 minut).
Po upečení necháme vychladnout. Cukrářským sáčkem nastříkáme na střed koláčku marmeládu.
Poslední tip, trik či komentář