Ingredience
jablečný koláč:
- jablko 1 kg
- skořice 1 dávka
- vejce 3 kusy
- hladká mouka 180 g
- citron 1 kus
- mléko 1 l
- cukr 120 g
- vanilkový cukr 1 kus
- máslo 6 lžic
- prášek do pečiva 1 lžička
Čokoládová pěna:
- 30% smetana 1 l
- tmavá čokoláda 400 g
Dortovou formu nebo remosku na koláč vymastíme máslem. Citron omyjeme a kůru z něj nastrouháme. Jablka očistíme a nakrájíme je na plátky. Ty rozprostřeme do vymaštěné formy a posypeme je skořicí nebo skořicovým cukrem. Vejce rozklepneme a utřeme s cukrem a máslem. Přidáme kůru z citrónu, mouku s kypřícím práškem a zředíme mlékem. Těsto by mělo mít konzistenci podobnou těstu na palačinky. Zalijeme jím jablka ve formě a pečeme ve středně předehřáté troubě asi 30 minut.
Upečený francouzský jablečný koláč vyklopíme dnem vzhůru, pocukrujeme a podáváme. Nejlepší je vlažný. Studený koláč však můžeme navíc ozdobit šlehačkou.
Smetanu na čokoládovou pěnu ohřejeme společně s čokoládou a rozmixujeme ponorným mixérem. Hmotu necháme vychladit do druhého dne a poté ji vyšleháme do pěny. Touto pěnou pak vyplníme skleničky nebo misky. Dozdobíme podle potřeby.
Zdroj: Jablečný koláč; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jablecny-kolac [On-line 22.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář