na koláč
- 2 kg jablek jonagold
200 g drcených vlašských ořechů
200 g hrozinek
rum tuzemský
skořice
cukr krystal
1 citron
strouhanka
na žmolenku
0,3 kg hrubé mouky
0,25 kg cukr krupice
0,25 kg máslo
na omáčku
- 4 vejce
- 100 g cukru
0,1 l vína masala
0,2 l sektu
Hrozinky povaříme v rumu.
Oloupaná a pokrájená jablka smícháme s ořechy, cukrem a skořicí. Přidáme citrónovou šťávu, hrozinky a citrónovou kůru a dobřeře promícháme.
Z povoleného másla, mouky a cukru připravíme žmolenku
Pekáček vyložíme pečicím papírem, který pomažeme máslem. Vysypem na něj připravenou ovocnou směs a na závěr ji bohatě posypeme žmolenkou.
Pečeme v troubě při teplotě 180 °C 30 min. Po upečení necháme jablečný koláč 15 min odpočinout.
Mezitím připravíme omáčku. Žloutky, cukr, víno masala a sekt dáme do mísy a vše společně vyšleháme ve vodní lázni. Koláče podáváme nejlépe v hlubokém talíři polité omáčkou sabayone.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/391-jablecny-kolac-s-orechy-a-omackou-sabayone/
Poslední tip, trik či komentář