Ingredience na těsto
- 440 g – hladká mouka + na poprášení
- 150 ml – cukr moučka
- 250 g – máslo (dvě lžíce navíc)
- 1 kus – nastrouhaná citronová kůra z jednoho citronu
- mléko dle potřeby
- 50 g – máslo + kousek na vymazání formy
- 2 špetky – skořice
Nejprve si udělejte těsto na koláč. Na pomoučený vál nebo pomoučenou čistou pracovní plochu prosejte mouku a navrch moučkový cukr. Do mouky s cukrem zapracujte rukama kousky másla, až se vše spojí v jednu hmotu. V tomto momentě přidejte do těsta i citronovou kůru.
Přidejte rozklepnutá vejce, trochu mléka a zpracovávejte, dokud nebudete mít kouli těsta. Jemně ho zaprašte moukou. Nezpracovávejte těsto moc dlouho, začalo by být gumové. Zabalte ho do fólie a uložte nejméně na půl hodiny do lednice.
Předehřejte troubu na 180 C.
Do hrnce dejte máslo s cukrem, když se cukr rozpustí, přidejte jablka a lžíci zázvorového sirupu. Pomalu duste pod pokličkou asi 15 minut, přidejte ostružiny, promíchejte a vařte ještě 5 minut bez pokličky.
Vyndejte těsto z ledničky a rozdělte ho na dvě půlky. Pracovní plochu poprašte moukou a pomoučeným válečkem rozválejte jeden kus těsta. Tloušťka těsta by měla být necelý centimetr.
Koláčovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a vyložte ji těstem. Přesahující okraje těsta odřízněte nožem.
Vychladlá jablka a ostružiny dejte do sítka a veškerou šťávu z nich uchovejte. Rozložte ovoce na těsto tak, aby uprostřed formy vznikl kopeček. Ovoce přelijte polovinou šťávy. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Rozválejte druhou polovinu těsta, stejně jako tu první, a koláč jí překryjte. Okraje upravte a prsty je přimáčkněte do tvaru vlnek.
Povrch celého koláče potřete zbytkem rozšlehaného vejce, hojně jej posypte cukrem a skořicí. Těsto několikrát nařízněte, aby se při pečení nezvedalo.
Formu uložte na plech, který dejte přímo na dno předehřáté trouby. Pečte 40 až 50 minut do zlatohněda – dle vaší trouby, hlídejte.
Koláč vyndejte z trouby, nakrájejte na dílky a podávejte.
Zdroj: Jablečný koláč s ostružinami; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/jablecny-kolac-s-ostruzinami.html [On-line 24.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář