reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jablečný závin

8 porcí

  • 20 dkg hladké mouky
  • 1,25 dl vlažné vody
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1 vajíčko (podle individuální chuti, není bezpodmínečně zapotřebí)
  • špetka soli
  • mouka k posypání těsta
  • máslo k potření těsta
  • olej k potření těsta

Náplň:

  • 1 ½ kg kyselejších oloupaných jablek zbavených jadérek
  • 15 dkg krystalového cukru
  • 15 dkg strouhanky
  • 8 dkg másla
  • ½ kávové lžičky skořice
  • 1 polévková lžíce vanilkového cukru
  • 8 dkg rozinek
  • 2 polévkové lžíce rumu

Mouku si nakupíme na kuchyňský vál a uprostřed uděláme malý důlek. Přidáme sůl, olej, podle chuti i vajíčko a k tomu všemu pak pomalu přiléváme vodu. Takto vzniklou směs dobře prohněteme a vypracujeme z ní hladké těsto. Potřeme je tenkou vrstvičkou oleje, zakryjeme a necháme ½ hodiny odpočívat. Potom posypeme moukou jednak čistou utěrku, jednak odpočaté těsto, načež na utěrce těsto válečkem rovnoměrně vyválíme na tloušťku jednoho prstu.

Vyválené těsto tence potřeme rozpuštěným máslem, znovu je zakryjeme a necháme ještě několik minut odpočívat, načež je obouručně – s použitím horní části rukou od zápěstí dolů – vytahujeme, aby bylo těsto tak tenké, jak je to vůbec možné. Poté, co se nám podařilo udělat těsto co nejtenčí, odřízneme okraje, aby byly všude pěkně rovné.

Oloupaná jablka zbavená jadérek rozkrájíme nejprve na čtvrtiny a ty potom krájíme na plátky o síle 3 mm. Na pánvi si rozpustíme máslo, přisypeme k němu strouhanku a osmažíme ji do zlatova. Potom strouhanku dáme stranou, aby vychladla.

Jablka smícháme s krystalovým a vanilkovým cukrem, dále k nim přidáme rum a rozinky. Těsto připravené předem výše uvedeným postupem posypeme strouhankou a na stranu, kterou máme blíže k sobě, nakupíme podélně jablečnou náplň. Potom s pomocí utěrky těsto velmi těsně zavineme. Konce těsta založíme nahoru a na obou stranách pořádně přitiskneme. Potom závin položíme na plech vymazaný máslem a nakonec těsto ještě jednou důkladně potřeme rozpuštěným máslem.

Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 220 °C, což znamená že zhruba za 40 minut se nám závin upeče do zlatova. Posypeme práškovým cukrem a můžeme jej podávat ještě teplý, nebo počkat, až vychladne.

Chceme-li se co nejvěrněji držet originálního receptu na jablečný závin, pomažeme jablečnou náplň 2 dl zakysané smetany nebo rozšlehané sladké smetany a posypeme ji 8 dkg mletých vlašských ořechů. Teprve potom můžeme „štrůdl” spokojeně zavinout.

Zdroj: TV paprika Chuti monarchie http://tvpaprika.hu/cs/node/3831

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.