8 porcí
- 4 pláty závinového těsta
- 5 dkg másla nebo 1/2 dl oleje
- 1 kg kyselejších jablek (např: jonatan)
- 5 dkg mletých ořechů
- 2 polévkové lžíce meruňkové marmelády
- mletá skořice a hřebíček
- 10-15 dkg cukru podle vlastní chuti (můžeme přidat i hrozinky)
- 10 dkg strouhanky
Jablka očistíme, nastrouháme a vymačkáme z nich přebytečnou šťávu. Nastrouhaná jablka smícháme s meruňkovou marmeládou, skořicí a hřebíčkem (pokud chceme mít v náplni hrozinky, tak je ke směsi přidáme také teď). Na jeden kus závinu použijeme 2 pláty závinového těsta. Na vlhkou utěrku položíme 1 plát těsta, pomažeme a pokapeme jej tukem a položíme na něj druhý plát těsta. Posypeme nejprve strouhankou, pak přijdou na řadu strouhaná jablka, cukr a mleté ořechy. Pomocí utěrky závin pevně stočíme a položíme na plech (druhý závin připravíme stejným způsobem), povrch obou závinů pomažeme tukem a ve středně horké troubě upečeme do zlatova.
Zdroj: TV Paprika Učíme se vařit http://tvpaprika.hu/cs/node/3642
Poslední tip, trik či komentář