Potřebujeme:
- 300 g špaldové celozrnné mouky,
- 80 g másla,
- 1 šálek vlažné vody,
- 1 lžíci jemně mletých vloček,
- 1 lžíci vlašských ořechů,
- 3 jablka,
- rozinky,
- vejce na potření,
- špetku skořice,
- sůl,
- hroznový cukr na posypání
Mouku smícháme s nastrouhaným tukem, nožem zpracujeme a přilijeme teplou vodu (všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu). Přidáme skořici a špetku soli. Zpracujeme těsto, které necháme asi 30 minut odpočinout v pokojové teplotě.
Připravíme náplň. Jablka neloupeme jen nakrájíme na menší kostky, promícháme se skořicí, vločkami, rozinkami a nasekanými ořechy. Těsto rozválíme, naplníme a jen přehneme – těsto je křehčí. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě při 170°C asi půl hodiny. Poté štrúdl posypeme hroznovým cukrem.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/jablecny-zavin-z-celozrnne-mouky-28-2-2011.html
Poslední tip, trik či komentář