4 porce
- 4 větší pevná jablka
- 300 g česnekového boku
- 2 cibule
- 50 g sádla
- 40 g krupicového cukru
- 400 g červeného zelí
- 2 snítky tymiánu
- 4 bobkové listy
- 6 hřebíčků
- 2 celé skořice
- 2 dl jablkového džusu
- 1 dl černého piva
- sůl
Z jablek odkrojíme vrchní část a vnitřek vydlabeme, aby nám z jablka vznikla hluboká mistička. Česnekový bok a jednu cibuli nakrájíme na kostičky a spolu s tymiánem ji na kousku sádla osmahneme v pekáči a vložíme do jablek.
Druhou cibuli nakrájíme nahrubo a zelí na nudličky. Do pekáče přidáme zbytek sádla, osmahneme cibuli dosklovata, přidáme zelí, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat a zalijeme jablkovým džusem, pivem, osolíme. Na připravené zelí vložíme jablka, koření, zakryjeme poklicí a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 40 minut.
Podáváme s bílým pečivem nebo např. chlupatými knedlíky.
Zdroj: Jablka plněná česnekovým bokem zapečená v červeném zelí; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1142 [On-line 07.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář