Ingredience
- jablka 3 kusy
- šťáva z 1 citronu 1 dávka
- cukr 4 lžíce
- přepuštěné máslo na smažení 1 dávka
- smetany na šlehání 200 g
- hladká mouka na obalení 1 dávka
- mouka 100 g
- bílek 1 kus
- vejce 1 kus
- sůl 1 špetka
- jemně nastrouhaný ementál 75 g
na vinnou pěnu:
- silné červené víno 250 ml
- vanilkový cukr 4 lžíce
- žloutek 4 kusy
1. Smetanu, vejce, sůl, mouku a sýr ušleháme metlou. Těsto necháme hodinu odpočinout. Potom vmícháme tuhý sníh z bílku. Oloupaná a odjádřená jablka příčně nakrájíme na kolečka, zakapeme citronovou šťávou a obalíme v mouce. Kolečka jablek obalíme jednotlivě v těstíčku tak, aby ulpělo i na okrajích.
2. Na rozehřátém másle jablka dozlatova osmažíme a posypeme cukrem.
3. V kovové míse ušleháme do pěny žloutky s vanilkovým cukrem. Mísu dáme do vodní lázně a všleháme červené víno. Šleháme, dokud pěna není hustá. Voda ve vodní lázni se nikdy nesmí vařit. Vinnou pěnu rozlijeme na talíře a k ní naaranžujeme osmažená jablka.
Zdroj: Jablka v sýrovém županu; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jablka-v-syrovem-zupanu [On-line 29.12.2013]
Poslední tip, trik či komentář