Pro 4 osoby potřebujeme:
- 4 středně velká jablka
- 40 g strouhanky
- 50 g plátků mandlí
- 30 g cukru
- 20 g másla
- 30 g rozinek
- 70 g kandovaného ovoce
- 1/2 lžičky citrónové kůry
- 1 lžíci rumu
- 300 g listového těsta
- 1 vejce na potření
Rozinky promícháme s rumem a necháme odležet. Na másle dozlatova opražíme strouhanku, přidáme plátky mandlí, citrónovou kůru, cukr a stáhneme z plotýnky. Do chladnoucí směsi vmícháme kandované ovoce.
Jablka omyjeme, vypíchneme jádřince a do otvorů namačkáme připravenou náplň. Troubu rozpálíme na 200 °C.
Těsto rozválíme asi na 1 mm silný plát, který zarovnáme do čtverce. Oříznuté okraje ponecháme stranou a čtverec rozřízneme na čtvrtiny. Do středu každé posadíme jablko a rohy těsta na vrcholu spojíme. Spoj potřeme vajíčkem a překryjeme kolečkem vykrojeným ze zbytku těsta.
Zabalená jablka potřeme po celém povrchu vajíčkem rozšlehaným s trochou vody, položíme na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný tukem a dáme hned do trouby péct. Zhruba po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 15 minut.
Poslední tip, trik či komentář