Ingredience
- jablka 1 kg
- bílé suché víno 750 ml
- vanilka 1 kus
- prášek do pečiva 1 lžička
- cukr 250 g
- vanilkový pudink 2 kusy
- máslo 125 g
- vejce 1 kus
- polohrubá mouka 250 g
- šlehačka 2 kusy
- trochu skořice na posypání 1 dávka
1. Nejprve si připravíme jablka, která oloupeme a zbavíme jádřinců a pak nakrájíme na malé kousky.
2. Připravíme si těsto: ze 125g másla,125 g cukru,lžičky prášku do pečiva, 1 vejce a 250 g mouky uhněteme na vále těsto, které dáme na hodinu vychladit.Vychlazeným těstem vyplníme dortovou formu o průměru 26 cm,kterou jsme vyplnili pečicím papírem.Těsto tvarujeme i přes okraj formy.
3. Mezitím, co těsto odpočívá, svaříme si víno se dvěma pudinky a se 125gcukru.Do této směsi vmícháme nakrájená jablka a vše nalijeme do formy na těsto.Okraje ozdobně přehrneme zpět. Pečeme 90minut na 175 stupňů C.
4. Vyšleháme si dvě šlehačky. Vystydlý dort vyndáme z formy, po celém povrchu pokryjeme dobrou šlehačkou a posypeme skořicí.Ještě vychladíme a porcujeme.
Zdroj: Jablkový dort; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jablkovy-dort [On-line 04.06.2014]
Poslední tip, trik či komentář