4 porce
- 4 kyselejší jablka
- 60 g másla
- 4 lžíce cukru
- 8 lžic vlašských ořechů
- 1−2 lžíce strouhanky
- 2 lžíce medu
Omáčka
- 1 dl smetany ke šlehání
- 4 žloutky
- 4 lžíce krupicového cukru
- 4 cl calvadosu
Na ozdobu
- hroznové víno
- limetová kůra
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky. V pánvi rozpustíme máslo, jablka opečeme, zasypeme cukrem, nahrubo mletými ořechy, osmahneme, přidáme strouhanku, osmahneme, na závěr vmícháme med. Směs necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme dotuha.
Žloutky vložíme do nerezové misky a nad vodní lázní je vyšleháme s cukrem do pěny, šleháme rychle a když zhoustnou, odstavíme je, stále mícháme a postupně vmícháme šlehačku.
Jablkový tartare pomocí formičky upravíme na talíř, zalijeme omáčkou, ozdobíme limetovou kůrou a hroznovým vínem.
Zdroj: Jablkový tartare s pěnou z calvadosu; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1058 [On-line 18.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář