reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kuře pečené na tymiánovém másle s citronovo-zázvorovou šťávou

4−6 porcí

  • 1 kuře
  • 80 g másla
  • hrubozrnná mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 citrony
  • 4 dl bílého vína

Kuře očistíme, odřízneme krk a křídla, které vložíme na dno pekáče (kvůli kvalitní šťávě).

Plátky másla obalíme ve směsi soli, pepře, tymiánu a citronové kůry a vložíme je pod kůži kuřete. Kuře ještě svrchu lehce posypeme solnou směsí, dáme do pekáče, podlijeme vínem a v rozpálené troubě při 250 °C 10−15 minut zapečeme, potom při 150 °C dopékáme ještě asi hodinu.

Upečené kuře rozdělíme na jednotlivé porce, podáváme přelité zázvorovou šťávou, jako přílohu volíme glazovanou zeleninku, nebo se hodí i rýže či bramborové kroketky.

Šťáva ke kuřeti

  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 2−3 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 dl bílého vína
  • šťáva z výpeku
  • citrónová šťáva
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

V kastrůlku rozpustíme cukr, vmícháme nastrouhaný zázvor a necháme zkaramelizovat, podlijeme vínem a necháme provařit, vmícháme přecezenou šťávu z kuřete, dochutíme citrónovou šťávou, pepřem a solí.

Zelenina

  • 250 g mrkve
  • 250 g hráškových lusků
  • 40 g másla nebo výpeku z kuřete
  • mletý pepř
  • sůl

Nakrájenou mrkev a hráškové lusky spaříme a prudce zchladíme. Na másle zeleninu osmahneme, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, ochutíme pepřem a solí.

Zdroj: Kuře pečené na tymiánovém másle s citronovo-zázvorovou šťávou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1057 [On-line 18.11.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.