Potřebujeme:
- 750 ml kuřecího vývaru
- 100 g mletého vepřového masa
- 1 šalotku
- oddenek zázvoru
- 3 lžíce sójové miso pasty
- 1 lžíci sezamového semínka
- 1 lžíci sezamového oleje
- 1 lžíci cukru
- 500 g bůčku
- 100 g hlívy ústřičné
- balíček kudrnatých nudlí „mie“
- 2 vajíčka
- 1 mrkev
- 1/2 pórku (bílou část)
- 1 jarní cibulku
- 2 stroužky česneku
- kus oddenku zázvoru
- 1/3 šálku sake
- 1/3 šálku rýžového vína mirin
- 1/3 šálku sojové omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce cukru
- olej, sůl, pepř
Vrchní část bůčku, tedy kůži, nakrájíme. Bůček osolíme a ze všech stran na oleji opečeme. Do hrnce dáme mirin, sak, sojovou omáčku, vodu a cukr, pórek, zázvor, vrátíme bůček, přiklopíme a pozvolna vaříme asi hodinu. Přeléváme zredukovanou omáčkou. Po vychladnutí nakrájíme na plátky.
Šalotku a zázvor nakrájíme na malé kostičky, v hrnci rozehřejeme sezamový olej a šalotku se zázvorem na něm zpěníme, přidáme mleté vepřové maso, nasekané houby shitakee, opečeme, přidáme miso pastu, rozdrcené sezamové semínko, cukr, trochu sake, kuřecí vývar, pepř, sůl a povaříme.
Nudle vaříme v horké vodě asi 3 minuty. Vejce uvaříme 5 minut, oloupeme a rozpůlíme. Nudle dáme do misek a přelijeme vývarem. Na jednu stranu vejce, na druhou stranu úhledně poskládáme pórek a nakrájený bůček. Nakonec vše posypeme jarní cibulkou.
Zdroj: Japonská polévka Miso; TV Nova Tescoma s chutí http://novaplus.nova.cz/porad/tescoma-s-chuti/video/5935-tescoma-s-chuti-japonska-polevka-miso-ramen/ [On-line 01.07.2015]
Poslední tip, trik či komentář