Potřebujeme:
- 500 g jehněčího masa (nebo kuřecího)
- 500 g rýže
- 4 lžíce bílého jogurtu
- 4 rajčata
- 2 červené cibule
- 2 bílé cibule
- 2 chilli papričky
- 4 stroužky česneku
- 1 oddenek zázvoru
- 2 lžíce koření garam masala
- 2 lžíčky kurkumy
- 2 lžíce indického kari
- přepuštěné máslo
- olej, sůl, pepř
- šafrán
Koření garam masala lze zakoupit, nebo vyrobit, a to:
- 2 kousky celé skořice
- 2 lžíce semínek koriandru
- 1 lžičku římského kmínu
- 1 lžičku celého černého pepře
- 1 lžičku kardamom semínek
- 1 lžička celých hřebíčků
- 1/2 muškátového oříšku nastrouhaného
Vše rozmixujeme v mlýnku na kávu nebo utlučeme v moždíři.
Rýži basmati propereme a uvaříme. Šafrán namočíme do trochy vody nebo vývaru. Červenou cibuli, česnek, zázvor, koření rozmixujeme v mixéru na pastu, kterou promícháme s masem nakrájeným na kousky. V kastrolu maso opečeme na přepuštěném másle, pak podlijeme, zalijeme zbylou směsí a dusíme doměkka. Nakonec přidáme opečenou pokrájenou cibuli, šafrán a vmícháme jogurt. Smícháme s uvařenou rýží a podáváme.
Zdroj: Jehněčí Biryani; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/jehneci-biryani-10-4-2015.html [On-line 15.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář