6 porcí
Neobvyklá kombinace, kterou mistr Košnář dotáhl k dokonalosti. Základem je skvělé jehněčí a přílohy kolem jsou prosté, ale skvostné a bezvadně se doplňují. Netradiční je koprová omáčka nasladko. Nechť, přesvědčte se sami, že chutná skvěle.
- 2 kg jehněčí kýty s kostí
- mletý pepř
- sůl
- 150 g másla
Jehněčí kýtu vykostíme a stáhneme řeznickým provázkem.
Cibuli nakrájíme na hrubé klínky, rozložíme ji na dno pekáče, vložíme kýtu, kterou osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, máslo i kost z kýty. Podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme za občasného přelití vypečenou šťávou doměkka.
Koprová omáčka
- 100 g másla
- asi 100 g hladké mouky
- 1 l 33% smetany
- asi 80 g cukru
- sůl
- svazek kopru
Na másle připravíme jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme smetanu, provaříme 20 minut. Během vaření ochutíme cukrem, solí a přidáme sekaný kopr.
Brambory s tvarohem
- 1 kg brambor
- 200 g tvrdého tvarohu
- sůl
- 100 g másla
Brambory oškrábeme a uvaříme v osolené vodě, můžeme přidat kmín. Scezené brambory podáváme se strouhaným tvarohem, přeléváme přepuštěným máslem.
Halušky s máslem
asi 10 porcí
- 200 g syrových brambor
- 1 kg hladké mouky
- 2 dl mléka + voda podle potřeby
- sůl
- přepuštěné máslo
Syrové brambory oškrábeme a nastrouháme najemno, v míse je smícháme s mlékem, moukou, solí, podle potřeby přidáváme vodu, těsto by nemělo být ani příliš řídké, ani příliš husté. Takové, aby se dalo dobře protlačit sítem na halušky (noky). Zavařujeme do vroucí osolené vody.
Zdroj: Jehněčí kýta se sladkou koprovou omáčkou, bramborami s tvarohem a haluškami; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1049 [On-line 18.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář