Suroviny:
- jehněčí kýta
- rané brambory
- máslo
- 2 bílky
- 2 šalotky
- 3 stroužky česneku
- hrubozrnná mořská sůl
- ocet z červeného vína
- rozmarýn
- máta
- pepř
- sůl
Z kýty vyndejte stehenní kost. Stroužky česneku rozpulte a maso jím prošpikujte spolu s lístky rozmarýnu. Opepřete a osolte z obou stran.
V míse smíchejte mořskou sůl a vyšlehané bílky s tím, že na kilo soli se vždy používají 3-4 bílky.
Pekáč vystelte papírem na pečení a pokapejte olivovým olejem. Vložte maso a naneste na něj solnou krustu. Troubu předehřejte na 175 stupňů a pečte 40 – 60 minut. Zhruba v polovině pečení vložte do pekáče celé brambory a nechte je upéct.
Upečené brambory vyndejte stranou. Krustu sundejte a maso ještě orestujte na pánvi z obou stran a postupně zalívejte vypečeným tukem. Na závěr přidejte kousek másla a pečené brambory.
Šťávu z pekáče slijte do hrnce a připravte z ní mátovou omáčku: přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, ocet z červeného vína a potom vývar. Nechte povařit. Pak přisypte nahrubo nasekanou mátu.
Jehněčí a brambory vyndejte z pánve a přelijte vypečenou šťávou. Zbytek výpeku z pánve ještě zalijte trochou vývaru a přidejte k mátové omáčce. Hrnec sundejte ze sporáku a přidejte ještě zbytek čerstvé máty.
Jehněčí nakrájejte na plátky, přidejte pečené brambory, které trochu promáčkněte vidličkou,
a podávejte s mátovou omáčkou.
Zdroj: JEHNĚČÍ KÝTA V SOLNÉ KRUSTĚ S MÁTOVOU OMÁČKOU; Teď vaří šéf! – TV Prima http://www.iprima.cz/node/1425439 [On-line 21.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář