4 porce
- 600 g jehněčího ořezu
- přepuštěné sádlo
- 1 velká cibule
- 1 lžíce rajského protlaku
- voda
- mletá sladká paprika
- mletý pepř
- sůl
- 200 ml sladké smetany
- 200 ml zakysané smetany
- nakládané feferonky
Jehněčí ořez nakrájíme na kostky. Na přepuštěném sádle opečeme cibuli nakrájenou na větší kostičky dosklovata, osolíme ji – cibule tak pustí šťávu a vůni, přidáme mletou papriku, krátce ji na mírném ohni opečeme, zalijeme vodou, přidáme rajský protlak, maso, mletý pepř, sůl, podle potřeby dolijeme vodou, přiklopíme pokličkou a vaříme doměkka. Na závěr vmícháme sladkou smetanu a necháme přejít varem. Perkelt podáváme s haluškami, zakysanou smetanou a feferonkou.
Přílohové halušky
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- mléko
- sůl
Mouku smícháme s vejcem, mlékem a solí dohladka a přes haluškové síto zavařujeme do vroucí osolené vody halušky. Scedíme je, promastíme sádlem nebo olejem.
Zdroj: Jehněčí perkelt; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1297-jehneci-perkelt/ [On-line 05.08.2013]
Poslední tip, trik či komentář