Potřebujeme:
- 4 plátky jehněčího plecka,
- 2 plátky slaniny,
- 1 dcl červeného vína,
- 1 dcl vývaru,
- 3 stroužky česneku,
- 1 cibuli,
- ¼ lžíce mleté skořice,
- ¼ lžíce římského mletého kmínu,
- špetku mletého hřebíčku,
- ¼ lžíce tymiánu,
- 2 lžíce olivového oleje,
- sůl, pepř
Omáčka:
- hrst čerstvé bazalky,
- ½ hrsti petrželky,
- 1 stroužek česneku,
- ½ dcl olivového oleje,
- lžíci sekaných mandlí,
- lžičku citrónové šťávy
Na zahuštění omáčky:
- 1 lžíci másla,
- 1 lžíci mouky
Polenta:
- misku polenty,
- hrnek mléka,
- hrnek vody,
- 50 g strouhaného zrajícího sýru,
- 1 lžíce parmazánu,
- 1 lžíci másla,
- špetku tymiánu,
- bobkový list
Maso osolíme, opepříme a opečeme na olivovém oleji. Otočíme, přidáme pokrájenou slaninu, cibuli, česnek, skořici, kmín, tymián, hřebíček a zalijeme vínem a vývarem. Dusíme pod poklicí.
Připravíme polentu: V hrnci zavaříme mléko s vodou a bobkovým listem. Osolíme, přidáme polentu, necháme projít varem a vypneme. Nasypeme tymián a pod poklicí necháme 5 min. Přisypeme zrající sýr, parmazán, lžíci másla a promícháme.
Bazalková omáčka: Bazalkové listy, petrželku, česnek, mandle a šťávu z citrónu rozmixujeme. Přidáme olivový olej a promícháme.
Výpek zahustíme máslem utřeným s moukou.
Zdroj: Jehněčí plátky s bazalkovou omáčkou a polentou; Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/jehneci-platky-s-bazalkovou-omackou-a-syrovou-polentou.html [On-line 16.04.2014]
Poslední tip, trik či komentář