reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jehněčí po francouzsku pečené v solné krustě

  • 15 bílků
  • 5 kg hrubozrnné soli
  • jehněčí plec bez kosti
  • 4 paličky česneku
  • čerstvý rozmarýn
  • 14 brambor
  • čerstvý hrášek
  • 500 ml smetany
  • máslo
  • olej
  • 3 tenké pláty sádla

Bílky promícháme se solí na šlemovitou hmotu. Vykostěnou plec zevnitř osolíme a opepříme, zevnitř potřeme nasekaným česnekem, vložíme větvičky rozmarýnu, maso zarolujeme a svážeme nití do rolády. Roládu lehce ze všech stran opečeme na oleji a másle. Do zapékací mísy nasypeme 1 cm vrstvu soli.

Na plát sádla klademe do řady 1 česnek, 7× bramboru, 1 česnek, pár větviček rozmarýnu; zabalíme do rolku a uložíme na jednu stranu do zapékací mísy. Totéž zopakujeme a vložíme na druhou stranu mísy. Na další plát sádla vložíme opečenou roládu, opět přidáme pod i nad snítky rozmarýnu, zabalíme a umístíme do volného středu mísy.

Vše zasypeme zbytkem soli a pořádně utěsníme do velké půlkulaté „poklice“. Pečeme asi hodinu (1:05−1:10) při 200 °C. Smetanu zredukujeme na poloviční množství. Ve vařící vodě rychle spaříme z lusků vyloupaný hrášek, zchladíme ve studené vodě a hrášek vyloupeme na půl kuličky (lepší do omáčky než celé velké kuličky, odstranění druhé slupky ho zjemní, nebude hořký, ale naopak sladší).

Z trouby vyjmeme pekáč s masem, pokusíme se odloupnout vrchní solnou krustu, vyndáme si 4 česneky, které použijeme do omáčky. Česneky oloupeme z vrchní slupky, přidáme do zredukované smetany, vložíme 100 ml másla a rozmixujeme, podle chuti dosolíme v přidáme půl kuličky hrášku, podle potřeby ještě zredukujeme do hustoty omáčky.

Maso vyndáme ze sádla, dáme na talíř a z jedné strany podložíme menším talířkem tak, aby bylo našikmo, a vložíme na 5−15 minut do vypnuté trouby – maso se „dotáhne“ a vyteče z něj přebytečná krev. Servírujeme nakrájené plátky masa, vařené brambory a přelijeme omáčkou.

Ze zbylých žloutků získáme jemný anglický krém

Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=926

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.