reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jelení hřbet pečený v bylinkách s grilovanou zeleninou a polentou

  • jelení hřbet
  • mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej
  • pikantní plnotučná hořčice
  • směs čerstvých bylinek (petrželka, tymián, majoránka, rozmarýn)
  • česnek

Jelení hřbet očistíme, opepříme, osolíme, vložíme na pánev s rozpáleným olejem a prudce a krátce ze všech stran opečeme. Hřbet vyjmeme. Olej a šťávu z pánve nevyléváme, později ji použijeme na přípravu omáčky.

Bylinky nasekáme s česnekem a smícháme s trochou oleje, trochu osolíme, opepříme a touto směsí hřbet potřeme. Hřbet pečeme ve vyhřáté troubě při 80 °C 3−3,5 hodiny.

Omáčka

  • ořezy z masa
  • 2 lžíce brusinek
  • 5 cl červeného vína
  • bylinky
  • (majoránka, tymián, rozmarýn)
  • 1 stroužek česneku
  • 5 kuliček jalovce
  • 6 lžic demi glace
  • 4 kostičky čokolády
  • balsamikový ocet
  • sůl

Do pánve po jelením hřbetu vložíme ořezy z masa, opečeme je, přidáme brusinky, červené víno a bylinky, česnek na plátky, kuličky jalovce, demiglace a redukujeme na konzistenci omáčky. Poté přecedíme, rozpustíme čokoládu, ochutíme pár kapkami balsamikového octa a solí a podáváme k masu se zeleninou a polentou.

Grilovaná zelenina

  • 1 stroužek česneku
  • 5 snítek tymiánu
  • 1 paprika
  • 1 fenykl
  • 1 cuketa
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • sůl

Česnek a tymián nasekáme najemno, papriku, fenykl a cuketu nakrájíme na delší tenké plátky. Na pánvi na troše oleje opečeme zeleninu dozlatova, otočíme a přidáme česnek s tymiánem.

Na podávání

  • polenta

Polentu uvaříme podle návodu výrobce. Ke konci vaření můžeme polentu zjemnit kouskem másla či trochou horkého mléka nebo smetany. Je pak jemnější. Franz použil celozrnnou polentu a byla výtečná.

Zdroj: Jelení hřbet pečený v bylinkách s grilovanou zeleninou a polentou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1281-jeleni-hrbet-peceny-v-bylinkach-s-grilovanou-zeleninou-a-polentou/ [On-line 6.7.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.