4 porce
- 80 dkg jeleního hřbetu
- 15 dkg hříbků
- 15 dkg očištěných kaštanů
- 4 žemle
- 4 vajíčka
- 1 svazeček tymiánu
- 1 svazeček rozmarýnu
- 3 dl mléka
- 1 dl dijonské hořčice s hořčicovými semínky
- 2 dl kaštanového medu
- 1 svezeček petržele
- olivový olej
Maso zbavíme blan, osolíme, opepříme a v předehřáté troubě je pečeme při teplotě 75 °C, což bude v závislosti na tloušťce masa trvat 90-150 minut. Než bude úplně hotové, potřeme maso kořennou směsí ze zeleného koření, a teprve potom necháme maso dopéci.
Houby nakrájíme na dílky a spolu s kaštany je orestujeme.
Žemle nejprve oloupeme, potom je namočíme v mléce a vyždímáme. Přidáme k nim vaječné žloutky, houby a kaštany. Osolíme, opepříme, načež hmotu mírně rozředíme sněhem ušlehaným z vaječných bílků. Vložíme ji do forem na pečení, uvnitř vymazaných máslem a posypaných strouhankou, a upečeme v troubě při teplotě 160-180 °C.
Z hořčice, medu a olivového oleje si umícháme zálivku. Kromě toho můžeme jako ozdobný prvek použít i krém z balzamového octa, který získáme svařením červeného vína, cukru a balzamového octa. Oběma sósy můžeme udělat na talíř mřížku nebo vlnovku, na kterou umístíme kaštanový puding a dva řízky jleního hřbetu. Zdobení můžeme zakončit zeleným kořením.
Zdroj: TV Paprika recepty http://tvpaprika.hu/cs/node/3782
Poslední tip, trik či komentář