- 500 g jelení kýty
- 1 kg brambor
- 50 g hřibů
- 1 smetana
- kousek slaniny na prošpikování
- 1 lžíce sádla
- 6 stroužků česneku
- koření
Jelení maso zbavené šlach a blan osolíme a opepříme. Prošpikujeme slaninou ve směru po vláknech tak, aby byly při servírování vidět na řezu kousky slaniny. Zavážeme potravinářskou nití a lehce osmahneme z obou stran, aby se nám maso zatáhlo. Vložíme do již předehřáté trouby a pečeme na 230 ºC. Mezitím si připravíme brambory. Omyjeme je a očistíme kartáčem. Pokud jsou malé, necháme je v celku, velké rozkrojíme. V mikrovlnné troubě je předvaříme, poté osolíme, opepříme, prolijeme olivovým olejem a s jen lehce rozmáčklými stroužky česneku vložíme do trouby, kde dostanou krásný lesk a barvu. Jakmile je maso upečené, z vytvořené šťávy připravíme omáčku. Přidáme trošku jeleního vývaru, čerstvé hřiby, chvilku podusíme, zahustíme smetanou s hladkou moukou a okořeníme. Necháme převařit a může se podávat. Servírujeme se snítkou zeleného koření.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jeleni-kyta-na-hribove-omacce
Poslední tip, trik či komentář